Chess algorithm

Această secţiune se ocupă cu programarea, fără a ţine cont de limbaj. Dacă vrei (sau trebuie) să înveți algoritmică, aici este locul potrivit. Descrieri şi idei de algoritmi, algoritmi clasici și întrebări pe baza acestora, toate vor fi postate aici.

Chess algorithm

Postby Zatarra » 04 Jan 2010, 21:25

M-am gandit cum ar fi sa faci un algoritm cu toate miscarile de la sah. Poate exista asa ceva dar eu unul nu am dat de el niciunde. Teoretic, dupa gandirea mea, posibilitatile de mutare la sah sunt limitate. Nu am calculat numarul, sincer sa fiu nici nu m-am gandit sa-l calculez dar sunt aproape sigur ca e un numar finit, dar cu toate astea un numar mare. Partea interesanta ii.. cum a batut Kasparov pe computer.Eu cred ca acel computer a fost programat prost. Din punctul meu de vedere consider ca in cel mai bun caz Kasparov putea obtine o remiza cu calculatorul. De discutat mai este si inceperea partidei. Ca jucator care joaca sah de ceva vreme, spun ca prima mutare realizata de alb este foarte importanta deoarece este inceputul algoritmului si poate fi si cea decisiva (la orice moment al jocului albul are un pas inainte). Astept parerile voastre legate de acest subiect. ;-)

0,0 points / 0 votes
ReSpEcT
Zatarra
Bit

Re: Chess algorithm

Postby DarkByte » 05 Jan 2010, 00:23

Salut,

Imi place ideea de a ne crea un algoritm de sah. Cu toate acestea, cred ca nu ai studiat indeajuns de mult inainte de a posta.

Numarul de mutari posibile (mai ales la inceputul jocului) este foarte mare, pentru ca algoritmul trebuie sa genereze toate mutarile sale posibile, apoi toate mutarile posibile ale adversarului pentru fiecare mutare posibila de-a algoritmului si tot asa, la o adancime de X pasi (X fiind definit de programator). Se ajunge la miliarde de mutari posibile, care se schimba la fiecare mutare de-a adversarului.

Ai deschis vreo carte de sah vreodata sa vezi doar cate deschideri posibile exista si sunt celebre ?

E posibil ca algoritmul jocului pe care l-a invins Kasparov sa fi fost cu probleme, dar la fel de posibil e ca nu a putut prevedea indeajuns de multe mutari intr-un singur minut. In plus, fiecare mutare este, practic, o alegere care e facuta de algoritm.
Cum ii explici algoritmului care e cea mai buna mutare (avand in vedere ca stii posibilitatile urmatoarelor 10-20-50 de mutari) la jocul de sah ? Nu e un lucru chiar asa de usor precum pare.

Citeste mai multe detalii pe wiki si mergi si pe linkurile legate de sah, calculatoare si Kasparov.

So, daca inca mai vrei un algoritm de sah, facem research si ne apucam impreuna, dar nu o sa-l facem noi pentru tine.

0,0 points / 0 votes
DarkByte
DWord

Postby Zatarra » 05 Jan 2010, 00:39

In primul si in primul rand nu am spus ca vreau sa faca cineva algoritmul acela, in al doilea rand daca as fi spus nu as fi spus sa-l faca pentru mine, iar in al treilea rand, da stiu cate deschideri celebre sunt si da am deschis o carte despre sah. Ca o ultima chestie stiu ca numarul e foarte mare dar am precizat ca eu nu am dat de el. Te asigur cel care il gaseste va castiga o avere, asta in cazul in care nu a facut-o cineva deja.

0,0 points / 0 votes
ReSpEcT
Zatarra
Bit

Postby DarkByte » 05 Jan 2010, 00:42

Pentru primele patru "randuri", pari foarte nervos. Calmeaza-te, nu te-a luat nimeni de gat, imi spuneam doar parerea.

Numarul respectiv de mutari nu e constant, asa ca ma indoiesc ca o sa-l afli. Cum spuneam, variaza de la mutare la mutare, si depinde de cat de avansat e jocul.

0,0 points / 0 votes
DarkByte
DWord

Postby Zatarra » 05 Jan 2010, 01:30

Bineinteles ca nu e constant si ca variaza de la mutare la mutare, iar in ceea ce priveste cat de avansat este jocul, permite`mi sa precizez ca eu ma refer, intotdeauna, cand vorbesc de un algoritm, la solutia cu cele mai multe posibilitati, deoarece ea este siungra solutie corecta (nu optima). Sper sa intelegi acum ce urmaresc eu in acest topic.

0,0 points / 0 votes
ReSpEcT
Zatarra
Bit

Return to Algoritmică