CSS minifier

Totul despre Cascading Style Sheets. Dacă ai o problemă sau vrei să ne prezinți ceva inedit, aici este locul!

CSS minifier

Postby Claudiu » 17 Dec 2010, 12:09

Cum zice si numele, un CSS minifier. Nu face altceva decat sa reduca marimea fisierelor CSS scotand orice fel de spatii/comentarii. Cateva avantaje ar fi hostarea lui pe server pe o perioada relativ lunga (nu sterg fisiere vechi decat daca sunt in criza de spatiu) ceea ce ajuta la testare si faptul ca este rapid. Pentru compresie fie introduceti URL-ul fisierului, fie il copiati direct pe site (o metoda un pic mai inceata pentru ca text-boxul are si syntax highlight care merge cam incet). Also, va spune cat ocupa fisierul inainte de compresie si cat ocupa dupa. Daca fisierul minificat il mai si comprimati (gzip), mai reduceti ~70% din marimea fisierului.

Cam atat, il gasiti aici

P.S: Vazut acum ca e in topicul de programare desktop. Se poate muta la topicul in care ar fi trebuit sau nu exista? :)
0,0p / 0 votes
Claudiu
Bit

Status: 0

Re: CSS minifier

Postby smith » 17 Dec 2010, 12:21

Bun, scoate spații și comentarii dar din câte știu eu în css poate exista cod duplicat care face același lucru și de asemenea cod care suprascrie peste alt cod. Asta nu îngreunează interpretarea fișierului css de către browser? Dacă îngreunează, la o versiune viitoare va avea și această facilitate de care vorbesc?

P.S: am creat o secțiune specială la Web Development pentru CSS și am mutat topicul acolo (adică aici).
0,0p / 0 votes
Ilea Cristian
smith
Enum

Status: 82

Re: CSS minifier

Postby Claudiu » 17 Dec 2010, 13:46

Nu, nu asta, poate un alt tool. Este un CSS minifier si face exact ce spune, nu valideaza CSS ci il face mai scurt. Ca sa scoti cod duplicat, de multe ori trebuie sa cunosti si mark-up-ul site-ului (ca sa stii de exemplu ca #logo e acelasi lucru cu #header a). Da, poate ar fi o solutie in cazul in care exista acelasi selector, in doua zone diferite, si cu aceleasi proprietati.

Imbunatatiri mai evidente ar fi: taierea culorilor hexa (#ffffff == #fff), "concatenarea" proprietatilor (in loc de 3 proprietati margin-top, margin-right, margin-left de exemplu, sa se foloseasca forma prescurtata margin: Apx Bpx Cpx Dpx) si altele in genul. Va exista insa posibilitatea de a alege intre cele doua moduri de comprimare (prima, simpla si fara riscuri) si a doua, care in functie de cod poate "strica" design-ul.
0,0p / 0 votes
Claudiu
Bit

Status: 0

Return to CSS