Defragmentarea unui PC

Ştii ceva ce ne poate fi de folos ? Un mod mai bun de a face lucrurile ? Spune-ne şi nouă, vrem să ştim.

Defragmentarea unui PC

Postby andreiandreiq » 28 Jun 2010, 12:54

Defragmentarea este un proces prin care se poate mari viteza de reactie a unui PC. Totodata defragmentarea ajuta PC-ul sa sorteze fisierele deja scrise si organizeaza directoarele si fisierele unui PC in functie de cum este acesta folosit.

Înainte de a face o defragmentare fi atent la anumite detalii:

1. PC-ul trebuie conectat la o sursa constanta de curent. Întreruperea brusca a curentului in timpul procesului de defragmentare poate sa dauneze sistemului de operare sau hard-disk-ului (Daca stiti ca aveti probleme cu curentul va recomand sa va cumparati un UPS, eu am din prima zi de cand mi-am cumparat PC-ul si chiar este foarte bine sa ai unul).

2. Asigura-te ca hard-disk-ul este într-o stare buna de functionare.

3. Inainte de a incepe defragmentarea închideti toate programele pe care le aveti deschise, este recomandata chiar si inchiderea antivirusului. Aceasta procedura va micsora considerabil timpul de defragmentare a HDD-ului, PC-ul consumand mai putine resurse, va alimenta doar un proces si nu mai multe.

4. Daca consideri ca aceasta defragmentare nu este indeajuns, pe internet gasesti software-uri speciale pentru acest proces
(Ex: Auslogics Disk Defrag, IObit SmartDefrag etc.).

Ce trebuie sa faci pentru a incepe procesul de defragmentare:

1. Click pe butonul "Start".
2. Accessories -> System Tools -> Disk Defragmentation.
Image

3. Dati click pe "Analyze(Analiza)". Aceasta va analiza partitia aleasa de tine (ex: partitia "D:\") si iti va spune daca sistemul tau are sau nu nevoie de defragmentare.

Image

4. Dati click pe "Defrag(Defragmentare)" si lasa aplicatia sa se desfasoare. Aceasta operatiune poate tine de la 30 de minute pana la cateva ore, totul depinzand de marimea HDD-ului tau, volumul de informatie stocata, viteza procesorului si capacitatea memoriei.

Image

5. Atunci cand defragmentarea a luat sfarsit, inchideti programul si dati un restart PC-ului.

Sper sa va fie de folos, enjoy :)>-.
2p / 1 votes
Image
andreiandreiq
Word

Status: 33.33

Re: Defragmentarea unui PC

Postby KiMO » 16 Jul 2010, 22:41

Ar mai trebui adaugat si faptul ca exista mai multe tipuri de defragmentare. Bineinteles acestea sunt pentru gamerii inraiti care storc si ultimul bit pentru performanta maxima.

Un fisier este, printre altele, caracterizat de dimensiune si de frecventa cu care este utilizat. Astfel ca intotdeauna vrem ca la indemana capului de citire/scriere a HDDului sa se afle fisierele de care avem nevoie cel mai des (in mare parte fisierele de sistem), iar spre sfarsitul zonei de citire/scriere sa se afle cele mari, pe care le folosim rar. Din fericire exista un soft destul de "inteligent" care face treaba asta foarte bine: UltimateDefrag. Ofera moduri de defragmentare diferite pentru partitia de sistem, partitia cu filme, cea cu jocuri etc pentru a va aranja fisierele astfel incat sa obtineti performanta maxima (am vazut ca se foloseste chiar de log-urile stocate de Win pentru a vedea ce aplicatii folositi cel mai des, oferindu-le prioritate).

Un alt lucru interesant la acest program, este...taadaaaa....: manualul. Cred ca e primul manual al unui soft pe care l-am citit vreodata, insa merita. Nu doar ca va instiinteaza ce face fiecare butonas din program, dar explica intregul proces al defragmentarii, si o face chiar foarte bine. Merita sa il instalati doar pentru manual ;)) .
0,0p / 0 votes
KiMO
Bit

Status: 0

Re: Defragmentarea unui PC

Postby andreiandreiq » 17 Jul 2010, 13:50

Mersi pentru informatia adusa in plus, daca mai ai si alte informatii sau afli in timp altceva, posteaza-le aici. :)>-
0,0p / 0 votes
Image
andreiandreiq
Word

Status: 33.33

Return to Tips and Tricks