Editorul Vim

Aici se discută despre toate distribuțiile de Linux / *nix.

Editorul Vim

Postby just me » 10 Apr 2010, 13:37

Am o problema mare :D (cel putin pentru mine). Am de realizat un laborator in Ubuntu.
http://users.utcluj.ro/~simona/acso/L4_acso.pdf
Problema mea este ca nu reusesc nici cum sa accesez VI-ul. Am un virtual box cu Ubuntu 9 pe calculator. Am incercat din terminal sa accesez Vi-ul si nu ma lasa...l-am si instalat 8-| ... Ceva nu pusca....
Imi spune si mie cineva ce trebuie sa fac, va rog? Si cum sa lucrez mai departe in el sa imi pot parcurge laboratorul?
Multumesc anticipat.
0,0p / 0 votes
" Being happy doesn't mean that everything is perfect. It means that you've decided to look beyond the imperfections "
just me
Bit

Status: 3

Re: Editorul Vim

Postby morpheus » 10 Apr 2010, 18:38

In mod normal, dupa ce il instalezi folosind:
  1.  
  2. sudo apt-get install vim
  3.  

doar tastezi:

in terminal ca sa il lansezi.

Daca nu functioneaza, fa copy/paste la mesajul de eroare pe care il obtii incercand sa-l lansezi si posteaza-l pe forum.
0,0p / 0 votes
Curiosity killed the cat
morpheus
Word

Status: 54.84

Postby just me » 10 Apr 2010, 22:05

Am facut ce ai scris tu de la inceputul inceputului:

Image

Orice tastez apare asta:

Image

Cand vad ce scrie in laborator ma iau de cap, trei moduri de lucru? Command mode, input mode, ex mode? Cu ce se mananca? ;))
0,0p / 0 votes
" Being happy doesn't mean that everything is perfect. It means that you've decided to look beyond the imperfections "
just me
Bit

Postby smith » 10 Apr 2010, 22:09

Cred ca trebe sa apesi " i " sau control " i " parca. O sa scrie jos insert or smth ca sa poti scrie. Nu sunt 100% sigur though...
0,0p / 0 votes
Ilea Cristian
smith
Enum

Status: 82

Postby just me » 10 Apr 2010, 22:23

Da, cu i merge. Am sa parcurg tutorialul de vim si apoi daca tot imi prind urechile revin cu intrebari.
Multumesc de ajutor. >:D<
0,0p / 0 votes
just me
Bit

Postby morpheus » 10 Apr 2010, 22:26

E un editor de text, de obicei folosit de catre programatori. E mai aparte si poate parea mai ciudat la prima vedere.
Ca sa scrii ceva, trebuie intai sa intri in modul INSERT. Faci asta apasand tasta ESC apoi tasta I.
Dupa aia poti sa introduci textul. Ca sa salvezi apesi tasta ESC. Apoi introduci

unde nume_fisier e numele fisierului pe care vrei sa-l salvezi.
Ca sa iesi din vi dupa ce ai salvat fisierul, apesi tasta ESC, apoi:

Ca sa editezi un fisier deja existent, executi:

Trebuie sa citesti documentatia daca vrei sa-l folosesti. Are multe facilitati, e un editor foarte puternic (desi cam atipic pentru cine nu e obisnuit cu el)
0,0p / 0 votes
Curiosity killed the cat
morpheus
Word

Status: 54.84

Postby just me » 10 Apr 2010, 22:53

Multumesc mult >:D< :*
0,0p / 0 votes
just me
Bit

Postby Zatarra » 11 Apr 2010, 20:16

Din shell poti modifica cu vi fisierele text in felul urmator:
-vi fisier.txt
-insert
-modifici ce ai de modificat
-escape
-Shift+ZZ (pentru quit)

Daca trebuie sa folosesti neaparat acest program ii destul de urat la inceput. Daca nu iti recomand nano, respectiv pico (asta pentru shell console bineinteles)
0,0p / 0 votes
ReSpEcT
Zatarra
Byte

Status: 12.5

Postby just me » 11 Apr 2010, 20:41

Faza este ca trebuie sa le predau la studenti laboratorul respectiv de joi intr-o saptamana.... de asta ma agit asa de mult si caut ajutor in disperare :((
0,0p / 0 votes
just me
Bit

Postby Zatarra » 13 Apr 2010, 16:37

just me wrote:Faza este ca trebuie sa le predau la studenti laboratorul respectiv de joi intr-o saptamana.... de asta ma agit asa de mult si caut ajutor in disperare :((

Deci sa inteleg ca nu ai reusit sa il instalezi? in acest caz mai posteaza odata te rog problema care o ai, asta in cazul in care este alta fata de cea etalata mai sus.
0,0p / 0 votes
ReSpEcT
Zatarra
Byte

Postby just me » 13 Apr 2010, 16:44

Am reusit sa il fac sa mearga. Trebuie sa stiu si cum sa lucrez cu el. :"> Dupa cum spuneam mai sus: "Am sa parcurg tutorialul de vim si apoi, daca tot imi prind urechile revin cu intrebari".
Multumesc oricum tuturor de implicare. Mai mult ca sigur de luni o sa va stresez cu intrebari, daca nu ma descurc. Pana atunci am alte probleme mai stresante si mai importante. :-^
0,0p / 0 votes
just me
Bit

Postby Zatarra » 13 Apr 2010, 16:47

Asteptam sa pui intrebarile, noi vom fi aici pentru a raspunde. Multa bafta in ceea ce faci acum si oricum nu cred ca iti va fi chiar atat de dificil cu vim-ul, asta in cazul in care ai numai un laborator de predat.
0,0p / 0 votes
ReSpEcT
Zatarra
Byte

Return to Linux