Sfaturi

Sfaturi

Postby andreeadumitru » 19 Nov 2010, 23:24

Sper că nu vă supăraţi că sparg eu gheaţa în privinţa fotografiilor,însă cineva trebuie s-o facă. M-am gândit să vă prezint câteva sfaturi pentru cei care vor să se apuce de fotografie,pe care fiecare le vom completa cu cele din propria experienţă.

Primul pas:alegerea şi cunoaşterea camerei foto. După părerea mea,pentru a realiza fotografii reuşite nu ai nevoie de o rezoluţie foarte mare. Eu am lucrat cu camere de 1.6,2 sau 4 megapixeli şi vă pot spune că nu contează ce cameră ai,ci ce fotografiezi. Când te orientezi la o cameră nouă trebuie să ştii şi ce fel de fotografii vrei să faci. De exemplu,dacă vrei să faci fotografii în natură ai nevoie de o cameră cu zoom optic, deoarece e greu să te apropii de anumite obiective. Aici merg şi camerele cu zoom digital,dar am observat că imaginea este mai neclară. Îm rest fiecare cu proprile nevoi.Tot în legătură cu aparatul de fotografiat mai trebuie să vorbim şi despre meniu. Multe aparate au setări legate de luminozitate,balansul de alb,prevenţia ochilor roşii,etc. E mult mai uşor să foloseşti setările potrivite de la bun îneput decât să te chinui să le modifici(mai ales în privinţa ochilor roşii).

Pasul doi:subiectul. Pentru orice fotografie trebuie să găseşti un subiect. Aici imaginaţia fiecăruia trebuie să zburde. Poate fi vorba de orice. Poţi să găseşti un subiect şi în lucrurile simple,care,dacă ştii cum să le surprinzi,sunt cu adevărat interesante. O greşeală des întâlnită,pe care am făcut-o şi eu şi au făcut-o şi alţii,este să nu încadrezi cum trebuie subiectul în fundal. În general subiectul trebuie încadrat pe centrul fotografiei sau,în cazul peisajelor,aproximativ o jumătate sau două treimi din fotografie reprezintă peisajul propriu-zis şi restul cerul sau altceva. O altă problemă este mişcarea camerei în timpul realizării fotografiei, însă aceasta se poate rezolva doar cu atenţie şi experienţă.

Pasul trei:prelucrarea fotografiilor. Majoritatea fotografiilor au nevoie de o mică prelucrare înainte de a fi gata. Aceasta se realizează cu ajutorul mai multor programe. Există câteva unelte pe care le găsiţi la majoritatea programelor de editare. Unealta crop are rolul de a îndepărta părţile nedorite din fotografie. Contrast and Brightness(sub diferite forme) modifică contrastul,respectiv luminozitatea,etc .
Abia aştept să văd completările celorlalţi. Aveţi aici un link către câteva fotografii ale mele care presupun că pot completa tutorialul,mai vechi şi mai noi.
http://andreead.sunphoto.ro/fotografii
0,0p / 0 votes
andreeadumitru
Bit

Status: 0

Re: Sfaturi

Postby andreiandreiq » 19 Nov 2010, 23:38

andreeadumitru wrote:Eu am lucrat cu camere de 1.6,2 sau 4 megapixeli şi vă pot spune că nu contează ce cameră ai,ci ce fotografiezi.

La aceasta afirmație nu sunt deacord cu tine, din moment ce ai un aparat foto cu mai mulți MP cu atat pozele sunt mai frumoase și mai clare. Încearcă sa faci o poza cu 1,6 MP și cumparo cu una făcută cu 3,2 - 4 MP, și o sa îți dai seama ca contează ce aparat foto ai (părerea mea).
In rest, destul de interesante informațiile pe care le-ai adus.

PS. Încearcă sa îți editezi un pic postul, încât sa fie mai ușor de citit. :P
0,0p / 0 votes
Image
andreiandreiq
Word

Status: 33.33

Postby DarkByte » 20 Nov 2010, 01:16

@andreiandreiq: sorry, dar nu ai dreptate. Din pacate, ce ai spus tu cred majoritatea oamenilor - marketingul actual se si bazeaza pe asta - se lauda cu aparate foto cu Xshpe megapixeli ... dar senzorul de imagine e prea mic pentru a prinde toata informatia ... ca rezultat, MP-ii aia poti sa-i arunci pe geam.

@andreeadumitru: Ma bucur ca ai spart gheata. Doua completari, if I may:
- zoomul digital e o porcarie mare. Sugestie: pune-l pe off.
- in marea majoritate a cazurilor subiectul NU trebuie centrat in fotografie (regula treimilor). Citeste pe aici despre niste reguli de compozitie si nu uita: in fotografie nu exista reguli :)
0,0p / 0 votes
DarkByte
11011011

Status: 140

Postby andreiandreiq » 20 Nov 2010, 08:25

@DarkByte: Mersi pentru lămuriri. Dar tot nu cred ca ce poți face cu 1,6 MP, poți face cu 3,2 - 4 MP(sau mai mulți). Eu asta am vrut sa explic, faptul ca diferă imaginile destul de mult de la 1,6 la 3,2 (sau știu eu cât), din ce am experimentat eu asa mi se pare (părerea mea). :P
0,0p / 0 votes
Image
andreiandreiq
Word

Postby DarkByte » 20 Nov 2010, 09:50

Difera mult mai mult de atat. Da niste exemple (aparatul de 1.6 MP si cel de 3.2) si discutam la modul particular.

P.S. marimea imaginii (in MB si in pixeli) este direct proportionala cu numarul de megapixeli. Numarul de megapixeli nu mai influenteaza altceva.
0,0p / 0 votes
DarkByte
11011011

Status: 140

Postby andreiandreiq » 20 Nov 2010, 22:56

DarkByte wrote:P.S. marimea imaginii (in MB si in pixeli) este direct proportionala cu numarul de megapixeli. Numarul de megapixeli nu mai influenteaza altceva.

Si la claritatea imaginii ce conteaza? :-?
0,0p / 0 votes
Image
andreiandreiq
Word

Postby smith » 21 Nov 2010, 11:38

Eu am o ploștniță de cameră "foto" care poate face poze de 9MP(sau mai mult - funny, știu :)) ). În rest, imaginile sunt la fel de neclare și dacă le fac cu telefonul mobil.
0,0p / 0 votes
Ilea Cristian
smith
Enum

Status: 82

Return to Fotografie