Gata!97% nota de pe examenul final la AI, iar media finală este încă așteptată la ML.
Permiteți-mi să îmi exprim câteva gânduri tangente la experiența la care tocmai ce am fost părtaș. Vor fi, zic eu, scurte. Au fost 2 cursuri predate de 3 profesori cu un singur rezultat :
extraordinar! Mă simt profund recunoscător și îndatorat acestor 3 persoane a căror nivel pedagogic este, fără doar și poate, cel mai înalt văzut de mine dintre toți profesorii pe care am apucat să-i întâlnesc în viața mea mică. Sună poate un pic prea pompos, dar fiți siguri că nu aș spune-o dacă nu aș si crede. Pe deoparte avem echipa AI condusă de Norvig - expertul sintetic jovial în tricou hawaian - și Thrun - individul entuziast, complex, mereu zâmbitor (chiar dacă afară plouă sau nu primește în fiecare zi o mărire -
a se vedea filmele). Rezultatul : 900+ de filmulețe de aur academic cuprinzând o plajă mare de subiecte variind de la probabilități, teoria jocurilor, procesări de limbaj natural și până la domenii de interes general precum analiză de imagini și robotică. Cursul le-a avut pe toate: teme, întrebări in-situ și o comunitate căluroasă de zeci de mii de colegi, de 4 ori corpul studenților de la Stanford și, după calculele lui Sebastian, chiar de 2x mai mulți decât a reușit Kety Perry să strângă la un concert recent pe un stadion la care făcea și el parte. Numerele au fost deadreptul fabuloase! Nu a existat săptămână în care să nu le pice serverul cu 12-10 ore înainte de finalizarea unei teme. Efectiv gemeau biții...
De cealaltă parte îl avem pe Andrew, Profesorul de la cursul de Machine Learning. Andrew a fost un pic diferit în abordare. Site-ul gestionat a utilizat serviciile Amazon și, în consecință, a fost unul mai curat, mai complet și mai unit într-un fel. Am avut întebări notate la sfârșitul fiecărui modul + ceea ce mi s-a părut foarte frumos, exerciții de programare. De asemenea, el a dispus, din punctul meu de vedere, de modul perfect de a aborda o astfel de provocare a învățământului: tehnologia corectă (tabletă) și atitudinea corectă(talent de utilizare). Mai ceva : Ca și caracter, te izbește pasiunea cu care vizibil vrea să te învețe. Atât de mare este această pasiune încât în ultimul video (cel de sumarizare și mulțumire), aveai impresia că se află în jurul unei cepe sau ceva. Literalmente, mai un pic și vărsa o lacrimă! atât de încărcat emoțional era.
Cum poate un om de talia lui să-mi mulțumească mie că-mi pierd timpul și îi urmăresc videourile? mă depășește. Greu și cu cuvintele astea ...
Mulți spun că ML-ul a fost mai bine expus decât AI-ul și le pot înțelege raționamentul, dar părerea mea ca beneficiar al învățământului românesc îmi spune că efectiv nu a contat! Experiența apartenenței la un grup care face ceva din pasiune și nu din obligație este cu mult mai importantă decât cadrul, chiar mai importantă decât acel promis "statement of accomplishment" de care uitasem la un moment dat.
Ca să sumarizez : în ianuarie se reia
cursul de ML precum și alte cursuri după cum am scris într-un post anterior. AI-ul va face o pauză după cum au spus și domnii profesori, dar pentru cei ce au timp și vor o experiență cel puțin interesantă :
urmați ML-ul ... și mai vorbim

.
În loc de concluzie :
Dorința lor a fost să facem ceva util cu ceea ce au reușit să ne învețe. Ar fi frumos și firesc să reușim să îndeplinim acest "contract spiritual".
Brava profi'!