Virusii si autorun.inf
Viruşii de autorun sunt de-a dreptul enervanţi: Infectează orice stick flash introdus în unitate şi se răspândesc atunci când stick-ul este conectat la următorul calculator. Dacă mi-am personalizat stick-ul cu un autorun propriu, viruşii ăştia nici măcar nu au bunul simţ să-i facă un backup
. Aşa că am stat puţin pe gânduri şi le-am găsit eu "ac de cojocul lor".Cuprins
Introducere
- Ce înseamnă "autorun"?
Cum funcţionează
Cum configurăm autorun pe propriul CD
Cum se dezactivează autorun pe propriul calculator
- Formatează stick-ul ca NTFS
1.1 -- Setarea: "Optimize for performance"
1.2 -- Formatează stick-ul ca NTFS
1.3 -- Setarea: "Optimize for quick removal" (reversul pasului 1.1) - Creaţi autorun.inf, blocat la scriere
2.1 -- Setare: Afişează politicile de securitate
2.2 -- Crează un fişier autorun.inf
2.3 -- Blochează scrierea în fişierul autorun.inf
Introducere
Ce înseamnă "autorun"?
Autorun este o facilitate introdusă pentru prima dată în Windows 95 pentru a uşura instalarea programelor de către utilizatorii neexperimentaţi. Un CD configurat pentru autorun, odată introdus în unitatea optică (CD-ROM), va lansa automat un kit de instalare de pe CD, fără a mai fi nevoie de intervenţia utilizatorului. De asemenea, un dublu-click în My Computer pe unitatea optică respectivă va lansa acel program în execuţie.
Dezavantajele unei astfel de invenţii sunt problemele de securitate cauzate, pentru că CD-urile, stick-urile flash şi chiar şi harddisk-urile, pot fi configurate să deschidă automat un virus, fără intervenţia utilizatorului.
Cum funcţionează
Când un CD/stick este citit de calculator, aplicaţia explorer.exe din sistemul de operare caută prezenţa unui fişier numit autorun.inf pe dosarul rădăcină şi citeşte conţinutul său. În funcţie de acesta, va lansa în execuţie un program, va schimba titlul drive-ului şi/sau va modifica meniul contextual al acelui drive (cel din click-dreapta).
Cum configurăm autorun pe propriul CD
Pentru a configura autorun pe un drive, se plasează un fişier text numit autorun.inf pe rădăcina acelui drive (ex: C:\autorun.inf, D:\autorun.inf,...,Z:\autorun.inf). Fişierul conţine instrucţiunile în format ini, ca mai jos:
- [autorun]
- icon=cale\pictograma.ico
- open=cale\executabil.exe
- label=Titlul CD-ului
- shell/open=Open
- shell/open/command=cale\executabil.exe
Cum se dezactivează autorun pe propriul calculator
În mod normal, se foloseşte o setare din regiştri pentru a dezactiva autorun pe calculatorul cu pricina: Pentru a folosi această metodă, descărcaţi şi executaţi fişierul no-autorun.reg.
Mai există o metodă, de a ţine apăsată tasta "Shift" pentru câteva secunde, după ce aţi introdus CD-ul/stick-ul flash în unitate.
Cum să obţinem un stick imun la viruşi
Această metodă poate fi folosită pentru a preveni infectarea stick-urilor flash şi a harddisk-urilor prin formatarea în NTFS şi blocarea accesului tuturor userilor la fişierul autorun. Nu am testat-o pe sisteme mai vechi de operare, dar ar trebui să meargă pe toate sistemele de la Windows NT până la ultimul.
Dacă accesaţi fişierul autorun din Linux, acesta îl va debloca resetând politicile de securitate şi va trebui să repetaţi pasul 2.3 al acestui tutorial.
Unii viruşi infectează şi harddisk-urile, astfel încât vă puteţi infecta sistemul chiar şi imediat după reinstalare (spre exemplu, printr-un simplu dublu-click pe partiţia D:\, unde se găsesc kit-urile de instalare). Din acest motiv recomand formatarea harddisk-urilor în NTFS şi folosirea metodei descrise mai jos pentru protejarea lor. Harddisk-urile dumneavoastră ar trebui să fie deja în formatul NTFS (mai ales că multă lume îl recomandă pentru posibilitatea sa de a memora fişiere mai mari de 4GB).
Paşii necesari:
- Formatează stick-ul ca NTFS
1.1 -- Setarea: "Optimize for performance"
1.2 -- Formatează stick-ul ca NTFS
1.3 -- Setarea: "Optimize for quick removal" (reversul pasului 1.1) - Creaţi autorun.inf, blocat la scriere
2.1 -- Setare: Afişează politicile de securitate
2.2 -- Crează un fişier autorun.inf
2.3 -- Blochează scrierea în fişierul autorun.inf
Pasul 1 - Formatează stick-ul în NTFS
1.1 Setarea: "Optimize for performance"
Pentru a putea formata stick-ul în NTFS, mergeţi în My Computer, click-dreapta pe stick, şi selectaţi "Properties", apoi urmaţi paşii 1-5 din imaginea de mai jos:

1.2 Formatează stick-ul ca NTFS
Acum din My Computer, click-dreapta pe stick, apoi selectaţi "Format...". În fereastra apărută, setaţi "File system" pe NTFS, apoi daţi click pe butonul Start.
Atenţie!! Formatând stick-ul, veţi şterge toate informaţiile de pe el. Copiaţi temporar pe harddisk toate datele importante, înainte de executarea acestui pas.
1.3 Setarea: "Optimize for quick removal" (reversul pasului 1.1)
Întoarceţi-vă la pasul 1.1, cu observaţia că în imaginea de mai sus, la punctul 4, veţi selecta de data aceasta "Optimize for quick removal", în loc de "Optimize for performance".
Pasul 2 - Creaţi fişierul autorun.inf, blocat la scriere
2.1 - Setare: Afişează politicile de securitate
În fereastra My Computer, sus, alegeţi din meniul Tools opţiunea Folder options. Se va deschide o nouă fereastră, ca mai jos. Din fila View, debifaţi setarea "Use simple file sharing", ca în imaginea de mai jos:

2.2 - Crează un fişier autorun.inf
Deschideţi aplicaţia Notepad (sau un program echivalent) şi scrieţi în fereastră urmatorul text:
- [autorun]
- icon=icon.ico
Puteţi descărca fişierul şi de aici: autorun.inf
2.3 - Blochează scrierea în fişierul autorun creat
Selectaţi fişierul autorun.inf de pe stick, apoi click-dreapta > Properties.
Din fereastra apărută, selectaţi fila "Security", apoi daţi click pe butonul "Advanced".
Din noua fereastră, debifaţi căsuţa "Inherit from parent the permission entries...", apoi daţi click pe "Remove".
Acum daţi click pe "Add...", scrieţi "Everyone" în caseta de text, iar apoi daţi click pe butonul "OK"
În noua fereastră, bifaţi elementele de securitate, ca mai jos:
Daţi click pe OK / Yes şi închideţi fereastra Properties din butonul X.
Fişierul autorun.inf este acum blocat la scriere şi nu poate fi şters decât de pe calculatorul curent sau prin formatare.
Aştept întrebări sau informaţii despre diferitele versiune de Windows (am testat doar pe XP şi Vista, iar pe Windows 9x nu ar trebui să funcţioneze).
Welcome to BitCell. Click here to register !
, dar ca să îl definitivez, am nevoie de feedback. Mai exact, să ştiu dacă funcţionează şi pe card-uri, SSD-uri, în reţea, sau pe versiuni mai vechi de Windows. Deocamdată, nu pot decât sa fac presupuneri, pe baza a ceea ce cunosc, dar nu am cum să testez toate configuraţiile hardware/software posibile.
.